Hem
Om mig och Meddys
Om GINNY
Valpkullar Ginny
Om MOLLY
Valpkullar Molly
Om SUDDEN
Om IDA
Valpkullar Ida
Bilder
Att skaffa hund
Terapihunden Robin
Rasstandard
Kontakta mig


Att skaffa hund

Den som en gång bestämt sig för att skaffa hund går oftast inte att hejda. Givetvis finns både för och nackdelar: en hund blir en familjemedlem som man knappast kan skjuta åt sidan om tiden är knapp eller lusten tryter.

Att vara hundägare innebär ett ständigt ansvar, ett ansvar mot såväl hund som familj och omgivning.

En hund behöver flera timmars daglig sysselsättning och aktiv omsorg. Hundägandet drar med sig relativt stora kostnader, mer städning mm. I gengäld utvecklar sig ofta hundägandet till en hobby som är rikare än de flesta andra, just därför att den kretsar kring en livs levande varelse som gärna och ofta visar att den älskar just dig.

Hämta valpen

Dagen när du ska hämta din valp är lika spännande vare sig det är din första hund eller din tionde! Det är säkert mycket du tänkt på – saker som du vill fråga om. Men när du står där bland alla valpar runt fötterna och din egen valp i famnen kommer alla frågor att vara som bortblåsta. Alla hunduppfödare har varit med om det. När valparna har kommit hem, ringer köparen och frågar om allting.
Varje gång du kommer på något som du tror att du behöver veta – skriv upp det. Ta med alla frågorna till uppfödaren. När du får svaren, kom ihåg att skriva upp dem också, för du kommer att glömma alla goda råd.

Valpen är minst åtta veckor gammal när du hämtar den. Åtta veckor är den gräns som uppfödarna i allmänhet håller. Uppfödare som är knutna till Svenska Kennelklubben och har skrivit på klubbens avtal, har förbundit sig att inte leverera yngre valpar. Nästan alla uppfödare håller med om att åttaveckorsgränsen är bra. Tiken har haft gott om tid att fostra valparna på sitt sätt. Det är hon som lär dem att de är hundar och att de inte kan bete sig hur som helst. En duktig hundmamma har gjort halva arbetet åt dig när du får hem valpen.

När du hämtar valpen bör du ha något med dig att bära valpen i. Och kom ihåg bajspåsar och gärna lite torkpapper. Lämna gärna en filt eller en handduk hos uppfödaren en vecka innan, som du tar med dig när du hämtar valpen. Doften av hemma verkar lugnande på valpen när den lämnar.

Försäkring

Ett gott råd är att satsa på ordentliga försäkringar till hunden. Hundens liv- och sjukvårdsförsäkring träder in om hunden skulle bli skadad, sjuk, dö eller försvinna. Utöver hundens egen försäkring måste varje hundägare även ha en bra hemförsäkring. Denna träder in om hunden orsakar skada på människor eller egendom – dock inte andra djur. Tänk på att försäkringar ofta ändras på någon punkt varje år. Fråga försäkringsbolagen vad som gäller innan du tecknar en försäkring.

Startkit

Det är inte så mycket din nya hundvalp behöver ha. Har du möjlighet att köpa all utrustning på en gång är detta en bra lista att pricka av.

Ett halsband. När valpen är liten bör den ha ett brett och mjukt halsband. Tänk på att valpen växer snabbt och inom kort tid kommer att behöva ett nytt halsband.

Ett koppel. Välj ett koppel av god kvalitet med en längd på omkring 120 cm. Det så kallade Flexi-kopplet kanske kan vara bra när hunden är lite större, men inte optimalt när man skall lära valpen att gå i koppel.

En säng. Tänk på att välja en hundsäng som är lätt att hålla ren. Hundkorgar fungerar också bra, men blir ibland tuggmaterial till unghundar och valpar.

Mat- och vattenskålar. För cavalieren med sina långa öron är konformade skålar bra så att öronen hamnar utanför skålen. Oavsett vilken skål som passar din hund bäst, tänk på att den skall vara lättdiskad.

En klotång. Köp en klotång av god kvalitet så att den klarar ett helt hundliv.

Borstar och kammar. Vilken typ av borste och kam din hund behöver beror helt på hundrasen. Fråga din uppfödare om råd.

En sax. Köp en sax med trubbiga ändar så att du även kan klippa hår mellan hundens trampdynor.

Fästingplockare.  Det bästa alternativet för att ta bort fästingar är fästingplockare. Finns bl a att köpa på apoteket eller i djuraffärer.

Husapotek. Köp så att det åtminstone finns en febertermometer samt förbandsmaterial till att lägga ett tassbandage.

Skötselråd

Bad. Hur ofta hunden skall badas beror bland annat på bostadsförhållanden, vad hunden används till och vilken ras det är. Ett bad var eller varannan eller månad räcker i allmänhet för de flesta hundar. Viktigt att tänka på när man badar hunden är att använda sig av schampo som är avsett för hundar och inte för människor, samt att man sköljer bort schampot mycket noggrant. Gör alltid en extra spolning för att vara säker.

Tassar och klor. Att klippa hundens klor är nödvändigt för att inte hunden skall få fel ställning på tassarna och som en följd av det ont i benen. Korta välklippta klor gör att hunden mår bättre, skaderiskerna minskar och så ser det mer välvårdat ut. Ett bra mått på hur långa klorna bör vara är att de inte stöter i golvet när hunden står på hårt golv. Var försiktig och aktsam när hundens klor klipps så att du inte klipper av pulpan.


Copyright © 2009 Meddys. Webdesign Nina Lindström.